<

Vragen en Antwoorden

Vragen en Antwoorden

Wat vind je van het artikel over endometriose op de website over voeding en gezondheid (http://users.telenet.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/endometriose.html)?
Antwoord

Tekst is globaal ok - Diana Mills is eveneens erg actief over voeding en endometriose
Key voor endometriose vind ik
* er zijn heel wat argumenten om endometriose als een goedaardige tumor te beschouwen (dioxine, erfelijkheid etc) het belang is dat de subtle endometriose geen ziekte is en dat vroege vormen geen voorlopers zijn van zware vormen, en dat na chirurgie er geen recidieven zijn
* wat de discussie moeilijk maakt : er is veel oppervlakkige endo (en nog veel meer als men subtle bijrekent) en veel gynaecologen die dit behandelen want eenvoudige chirurgie of met medicatie (met veel placebo effect) - diepe endometriose is vrij zeldzaam (maar zeer moeilijk chirurgie) : er zijn dan ook niet veel “pelvische chirurgen”  en er zijn er ook niet veel meer nodig.   Maar als de doorverwijzing misloopt (voor vele redenen als patient liever houden, ego, liever IVF etc) dan start het probleem met halve of overdreven chirurgie en een lang diagnostisch delay.

26-8-2009

Beste Professor Koninckx,
Afgelopen week (19-8) was ik bij u voor een controle afspraak. U heeft mij geopereerd (29-6) voor diepe endometriose (rectovaginale en blaas nodules, endometrioma’s links en rechts, etc.).
Ik vertelde u dat ik al net zwanger was (ca. 4 weken, laatste regels 24 juli, gemiddeld 24 dagen cyclus).
U zei dat ik een echo moest doen over 2-3 weken om te zien of alles in orde was, maar vanwege vakanties is dit pas mogelijk op 25 september (ca. 9 weken zwangerschap). Vanwege mijn geschiedenis ben ik bezorgd over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Heb ik hierop een grotere kans?
Moet ik proberen toch eerder een echo te maken of een andere onderzoek?
Grazie e distinti saluti,
Antwoord : Neen, na endometriose chirurgie is er geen verhoogde kans op een extra-uteriene zwangerschap. Eerste echo rond 9 weken is OK
VG   PK

25-8-2009

Geachte prof Koninckx
In januari/februari 2008 ben ik door u geopereerd aan endometriose. Ik slik nu steeds 12 weken achtereen Marvelon en houd dan 1 week pauze.
Het gaat zeer goed.
Nu is het zo dat mijn zus ook endometriose heeft en daarvoor momenteel onder behandeling is bij een arts in ………….
Zij heeft van hem ethinylestradiol/gestodeen 0,02/0,075 voorgeschreven gekregen.
Deze arts heeft haar gezegd dat hij dit bij al zijn endometriose patienten voorschrijft, daar dit de beste remmende werking op het evt. terug komen/uitbreiden van endometriose heeft.
Ik vroeg mij nu af of u deze mening deelt en ik dit ook beter kan gaan slikken of dat Marvelon (voor mij) genoeg is.
Vriendelijke groeten,
Antwoord
Het antwoord is te vinden op de pagina : medische behandeling. Samengevat

–  er zijn geen studies die aantonen dat een product beter is dan een ander wat betreft voorkomen van recidieven

- er is zelfs bijna geen evidentie dat medikale therapie recidieven echt voorkomt (enkel sterke suggesties)

- medische therapie is GEEN substituut voor chirurgie

Besluit : U kunt best de medicatie die u gebruikt verder nemen.

Share This