<

CV

Philippe R. KONINCKX(Belgie 11-10-1945), primus perpetuus in de Grieks-Latijnse humaniora, kreeg zijn medische opleiding aan de Facultés Notre Dame in Namen, en studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij specialiseerde in Verloskunde Gynaecologie. Later doctoreerde hij als endocrinoloog over ovariumendocrinologie en androgeenproductie. Als student en later als assistent ontwikkelde en introduceerde hij aan de KULeuven de radioimmunoassays van angiotensines, LH, FSH en prolactine. Voortplantingsgeneeskune was zijn voornaamste klinische belangstellingssfeer. Hij richtte de eerste menopausekliniek van het vasteland op in 1981, en werd later verantwoordelijk voor infertiliteit en IVF. De snelle ontwikkeling van de endoscopische chirurgie vanaf 1986, eerst in de infertiliteit en later in de gynaecologie, verschoven de verantwoordelijkheden meer in die richting. De voornaamste activiteit op dit ogenblik is de laparoscopische excisie van ernstige endometriose


Zijn onderzoek was altijd hoofdzakelijk gericht op endometriose : verwant met het LUF syndroom, een NK cel-gerelateerde immunologische ziekte, diepe endometriose, en CO2 laser endoscopische excisie, het baviaanmodel in Kenya en de endometriose ziektetheorie die benadrukt dat ernstige endometriose een goedaardige tumor is. Nieuwe chirugische instrumenten werden ontwikkeld, zoals de high flow insufflator, de uterine rotator voor de hysterectomie en de camera met autocorrectie voor de horizontaliteit. Sinds kort gaat zijn belangstelling in het fundamenteel onderzoek eerder uit naar het voorkomen van adhesievorming (met de toevoeging van kleine hoeveelheden zuurstof aan het pneumoperitoneum als belangrijkste prestatie) en naar de genetische etiologie van de endometriose (Oxegene, Oxford).
Op academisch vlak is hij gewoon hoogleraar van OBGYN en directeur van het centrum voor chirugische technologieën van de KULeuven, visiting professor en master of arts aande universiteit van Oxford, UK en als visiting professor a l’ Universita Cattolica del Sacro Cuore in Roma, Italy.
Hij is lid vande redactieraad van het Journal van de AAGL (American Association Gynaecological Investigation), en associate editor voor Menselijke Voortplanting
Hij is/was adviseur bij de Endometriosis Association, stichend en lid van de raad van bestuur van de ESGI (European Society Gynaecological Investigation 1994-2005), lid van de raad van betuur van de AAGL (2001), de ESGE (European Society of Gynaecological Endoscopy 2000-2004) de de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie 200-2004).
Hij is erelid van de Australian Endoscopy Society (1993) en stichend en erelid van de Indonesian Endoscopy Society (2000), en erelid van de SEGI (Italiaanse endoscopie vereniging, 2003).
Onlangs werd hij mede-oprichter van dit initiatief dat bedoeld is op informatie aan de patiënten te verstrekken (www.gynsurgery.be) Deze webstek is de gemakkelijkste manier op praktisch informatie te vinden en om e-mails uit te wisselen over chirurgie in België, het Verenigd Koninkrijk of Italië.
Awards : following een reeks prijzen voor onderzoek ontving hij in 2004 the ‘Distinguished Surgeon Award’ van de ASRM in Philadelphia als uitzonderlijk chirurg en voor zijn bijdrage tot de vooruitgang van de endoscopische chirurgie

Share This