<

Navelendometriose

Vraag Navel-endometriose

geachte professor,

ik ben een 46-jarige moeder van 5 kinderen (waaronder een spontane tweeling) ,sedert een 12-tal jaar heb ik een Mirena-spiraal (uiteraard nu reeds mijn 3de exemplaar) en onlangs werd ik geopereerd aan een navelfistel die cyclisch bloedde. de chirurg verwijderde de nodule die in mijn navel groeide en na labo-onderzoek blijkt het inderdaad (zoals ik ondertussen zelf vermoedde ) om endometriose te gaan : Villars nodule.

Hoe kan dit : 5 kinderen spontaan op de wereld zetten, Mirenaspiraal en tóch ontwikkelde ik nu ineens endo terwijl ik al 12 jaar bijna geen bloedingen meer heb dankzij de Mirena…?

dit begrijp ik niet en de chirurg kon me ook geen antwoord geven, het was jaren geleden dat hij dit soort nodule gezien had.

Antwoord

Navel - endometriose of Villars nodule is relatief zeldzaam : in een review hierover  jaar geleden verzamelden we zo’n 30 case reports.

De oorzaak is ‘toevallig’ en niet gerelateerd aan pelvische endometriose noch aan chirurgie, en dit in tegenstelling tot andere wand -endometriose bv in  het litteken van een keizersnede dat veel meer voorkomt.

Er is geen verband met Mirena dat enkel thv de baarmoeder werkt zonder veralgemeende effecten.

Bij chirurgie zijn de letsels altijd veel groter dan gedacht - normaal doet men een laparoscopie om eventuele andere endometriose  te diagnosticeren

Er is dan ook geen reden tot bezorgdheid voor pelvische endometriose of endometriose naar de toekomst.

Prof P.R. Koninckx

Share This