<

Hormonale substitutie voor menopauze

 

Substitutietherapie in de menopauze

Wat is menopause ?

Menopauze betekent dat de eierstokken PLOTS GEEN vrouwelijke hormonen meer maken. De productie van hormonen is gekoppeld aan de eisprong en stopt rond 50 jaar omdat alle eicellen opgebruikt zijn. 

Homonen stoppen plots terwijl andere leeftijdsproblemen progressief optreden zoals zien, horen, sportprestaties etc. Ook bij de man daalt de productie van mannelijk hormoon PROGRESSIEF vanaf 30-35 jaar, met nogal wat verborgen problemen vanaf 60-70 jaar. 

Menopauze is geen ziekte, of toch ?  Als de pancreas geen insuline meer maakt begint diabetes wat een ziekte is. Het verschil met menopause is dat men van een tekort aan sexueel hormonen niet onmiddellijk sterft.  Wel zijn er gevolgen zoals warmte opwellingen, slecht slapen, irritatie, minder geheugen, rimpels, spier en gewrichtspijnen en later, osteoporose, meer darmkankers, meer hartinfarcten enz.

Waarom hormonale substitutie in de menopauze

Menopauze: hormonale substitutie therapie

Hormoon therapie is als een te zwakke leesbril. Hormoon Substitutie is normaal lezen

Menopauze is een vergissing van de natuur. Voor reproductie is  40-45 jaar voldoende, want nadien zijn eicellen vaak teveel beschadigd.  De vrouw overleeft dus haar eierstokken. Ook in de natuur bestaat menopauze enkel in de dierentuin en bij huisdieren dwz met vuur, licht, voeding, huisvesting en geneeskunde; Ook wij mensen kenden , als holbewoners, voor vuur en licht was uitgevonden,  zelden een menopause owv een levensverwachting van minder dan 50 jaar.  Oordeel zelf: moesten we de snelheid van het eicelverlies kunnen programmeren dan kan men de leeftijd van menopauze laten beginnen op 40, 50, 60, 70 jaar of later. Beslis zelf welke leeftijd je zou kiezen.

hormonale substitutietherapie voor menopauzeHormonale substitutie voor menopauze is zoals een leesbril of een hoorapparaat; Het is het vervangen van de hormonen die niet meer gemaakt worden en voorkomt alle gevolgen van hormoontekort. Het is als een motor met weinig olie en meer slijtage.

Hormoon therapie is Iets heel anders: men geeft net genoeg om klachten te behandelen  zoals vaginale droogte zoals  men bij oudere mensen vaak een pilletje geeft voor de bloeddruk, voor het hart etc.

Eerste menopausekliniek in Europa

hormonale substitutietherapie voor menopauze
Daarom startte ik in 1981 in Leuven een menopauze kliniek voor hormonale substitutie voor menopauzeie. Dit was toen de eerste menopauzekliniek in Europa, net na Engeland. We hadden toen  15 jaar ervaring met orale contraceptie. 

 

e hormonen, welke dosis, en hoe geven?

hormonale substitutietherapie voor menopauzeOestrogenen en progestagenen zoals geproduceerd in de normale menstruele cyslus.  Hoeveel moet worden geindividualiseerd  owv de bio-beschibaarheid hormonale substitutietherapie voor menopauzeSequentiele behandeling. is zoals de menstruele cyclus:  eerst oestrogeen en daarna oestro+progestageen;  4 dagen zonder behandeling met menstruatie. Zoals vroeger kunnen sommige vrouwen premenstruele stemmingsstoornissen hebben.

Oestrogeen alleen.  Zonder baarmoeder is dit voldoende. Met Baarmoeder is dit een compromis oplossing bij vrouwen die geen menstruatie  willen . Het nadeel van een hoger risico op baarmoederlichaamkanker kan worden opgevangen met individualisering van dosis en regelmatige kontrole van endometriumdikte.  Niet te verwarren met heel lage dosis oestrogeen alleen om bv vaginale atrofie en warmteopwellingen te verminderen.

Continuous combined. Oestrogenen en progestagenen continu samen gegeven, beletten de groei van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie maar  bij  30%  is er licht onregelmatig bloedverlies

De toediening

hormonale substitutietherapie voor menopauze
Oraal Alles wat men inneemt moet door de lever. Bovendien zullen tijdens de leverpassage veel steroïden veranderd worden. Oestradiol wordt bijna volledig omgezet naar estrone zodat in plasma vooral oestrone verschijnt. Dit gebeurt niet bij ethinylestradiol dat daarom zeer actief is. Bij vrouwen met leverproblemen is het wijs geen orale producten te gebruiken.

hormonale substitutietherapie voor menopauze

Transdermaal De huid fungeert als een reservoir van waaruit de hormonen traag opgenomen worden rechtstreeks in de bloedbaan. Transvaginaal is vergelijkbaar met transdermaal maar de uteriene concentraties zijn licht hoger. Dit is gekend als “the first pass effect in the uterus”

Transnasaal was een nieuwe methode maar werd spijtig genoeg niet op de markt gebracht.

 

Producten in België

Oestrogenen De natuurlijk oestrogenen zijn 17b-estradiol, estrone en estriol (minder actief). Oestradiol is zo slecht oplosbaar in water dat het enkel in gemicroniseerde vorm oraal opgenomen wordt.(bv Zumenon, Estrofem).  De oplosbaarheid kan chemisch worden verhoogd, bv Ethinyl-estradiol dat zeer actief is en dat gebruikt wordt in orale contraceptie pillen, oestradiol-valerianaat (Progynova) en geconjugeerde estrogenen (Premarin).  Estriol is goed oplosbaar maar heel zwak (in België gekend als Aacifemine).

Progestagenen. Zuiver progesterone is niet  oplosbaar in water. Daarom worden chemish licht veranderde producten gebruikt als stereoisomeer ( Duphaston), of derivaten van progesterone (Farlutal, Provera, Lutenyl) of van nor-testosterone (Primolut, Orgametril, en de vele progestagenen in orale contraceptie).

Androgenen .  DHEA is een voorloper van mannelijk hormoon en is vaak nodig  bij vrouwen zonder ovaria.

SERMS (specific estrogen receptor modulators). Oestrogenen hebben 2 receptoren, een specifiek voor hersenen, borst en uterus en de andere voor het bot en de bloedvaten. SERMS willen specifiek zijn voor dit tweede type receptor, en passen dus in de filosofie van hormoon therapie en niet van hormonale substitutietherapie.

LIVIAL is een heel speciaal product met lichte oestrogene werking, licht progestagene en licht androgene werking. Het is effectief tegen warmteopwellingen.

 

Share This