<

Individualisatie van menopauze behandeling

omdat elke vrouw anders is

Individualisatie van hormonale behandeling

Individualisatie van de dosis

menopauze hormonen

Bio-availaility vraagt individualisering van dosis

De dosis homonen moet individueel worden aangepast

 • De concentraties in bloed verschillen bij de individuele vrouw met het product en met de toediening die varieert zoals per os, transdermaal etc .
 • De bio-beschikbaarheid of bio-availability verschilt met minstens een faktor 4 in opname tussen vrouwen
 • commerciële producten willen “een product voor iedereen”,  en zijn daarom (te) laag gedoseerd in oestrogeen (om geen neveneffecten als nausea te hebben ) en (t)e hoog in progestageen.(om zeker bij iedereen de baarmoeder te beschermen)

Individualisering van toediening

oraal of transdermaal of transvaginaal of inplantatie

Individualisatie van het gebruikte oestrogeen, progestageen en androgeen

Elk oestrogeen,  progestageen of androgeen heeft licht verschillende effecten, en vooral herseneffecten. Er is een goede pil voor elke vrouw, mits trial en error zoals men een kleed eerst past.
behandeling menopause

 • het gebrek aan individualisering heeft tot gevolg dat veel vrouwen niet gelukkig zijn met hun therapie en stoppen.
 • dikwijls wordt gebrek aan kennis vertaald als ‘ik ben tegen’ hormonen

Individualisering van het regime

 • of sequentieel met bloedverlies, maar ook de hoeveelheid bloedverlies is aanpasbaar.
 • of oestrogeen alleen
 • of continuous combined

Besluit: individualisatie van menopauze behandeling

 • Commerciiële kant en klare combinatieproducten zijn een gemiddelde voor de gemiddelde vrouw. Individualisering van de dosis en het type en het regime en de toedieningswijze  van de 3-4 oestrogenen, >10 progestagenen en 2 androgenen  betekent veel meer dan honderd verschillende combinaties. 
 • Er zijn goede combinaties voor elke vrouw, maar niet elke dosis/combinatie/toedieningswijze is goed voor elke vrouw, owv kleine verschillen in hersen-effecten, borstspanning, premenstrueel syndroom, opzwellen ‘zich goed voelen’  etc 
 • Dit vraagt stielkennis ver voorbij een pilletje voorschrijven wat elke arts kan. 

Praktische beslissingsboom voor elke vrouw:

Ik heb geen klachten of er zijn contra-indicaties of ik ben tegen hormonen. In dit geval behandelt men enkel klachten zoals cyclusstoornissen, vaginale droogte en ontstekingen of warmteopwellingen en zweten, dwz met kleine dosissen.

Ik begrijp de voordelen van een hormonale substitutie

 • om zich beter te voelen dwz vooral herseneffecten
 • met een reeks voordelen als minder warmteopwellingen en nachtelijk zweten , beter slapen, minder depressiviteit , betere sexualiteit ,  een positief effect op de hersenen,  minder droge ogen,  minder rimpels en  men ziet er jonger uit, minder spier en gewrichtspijn, minder osteoporose.
 • met als bonus 50% minder colonkanker en cardiovasculaire accidenten
 • Borstkanker : niet meer kankers, maar snellere groei dus vroegere ontdekking met minder mortaliteit

 

Ik begrijp waarom Individualisering van substitutie therapie nodig is (dosis, type behandeling  en toediening ).  Dan begrijp ik ook dat dit gebeurt met stielkennis en georiënteerde trial en error gebeurt . Zoals bij chirurgie zijn de verschillen tussen een paar honderd combinaties niet allemaal  evidence based aangetoond. Ze zijn echter daarom niet minder waar  maar gesteund op kliniek ervaring en expert opinion. 

Idereen is verschillend: we zijn geboren met een kleur van ogen en haar, en hebben verschillende gaven en gevoeligheden als muziek en kleuren. Zoals elk kleed niet past bij elke vrouw past niet elk hormoon bij elke vrouw.  Net zoals in endometriose moet men rekening houden met individuele verschillen (zoals voor endometriose) 

Nog moeilijker en minder evidence based  (maar daarom niet minder waar) zijn de additionele behandelingen rond voeding, sport, integratoren, oxidatieve stress, microbiota etc

Veroudering versus hormonale substitutietherapie

HST is geen preventie van veroudering dat een verschillend mechanismen is als celbeschadiging door caramelisatie, verkorting van telomeren enz.

De juiste plaats van melatonine, DHEA, binnenkort groeihormoon is nog onduidelijk 

Share This