<

Multiloculaire cyste

Vraag

Goedemorgen professor,

Een vraag van een lotgenootje die gelezen heeft in haar verslag dat er een multiloculaire cyste is gevonden in of op haar eierstok. 4.2 bij 3,7 cm. (Valt toch onder kleine cysten?)

Ik heb nog nooit van multiloculair gehoord. Wat houdt dit in? Kan het kwaad?
Moet het verwijderd worden? En komt dit vaak of vaker voor bij endometriose?

Ik kan via Google niet echt iets vinden, vandaar dat ik u maar even om hulp vraag.

Dank u wel alvast.
Vriendelijke groeten,

Antwoord

Bij kysten van de eierstok stellen zich meerdere vragen

1. Hoe zeker is de diagnose ? dit hangt samen met de methode (echografie, MRI, Cat scan) en met de ervaring van degene die het onderzoek uitvoerde.

2. Wat is het risico op kwaadaardigheid ? Het antwoord is zoals bijna altijd in geneeskunde zelden wit-zwart en hangt samen met uitzicht, densiteit, aanwezigheid van vegetaties, tumormarkers, grootte, leeftijd van de patient etc.

3. Wat moet er gebeuren ? simpele vuistregels zijn

- een helder kystje van minder dan 2 cm is zelden een probleem; een eenvoudige follikelkyste kan makkelijk 5 cm zijn; een endometrioma is doorgaans uniek maar niet altijd.

- bij twijfel, laat het onderzoek herhalen 1 tot 3 maanden later, zonodig door een specialist echografie

- na de menopause zal voor een ovarium kyste van groter dan 3-4 cm iets moeten gebeuren

- bij jongere vrouwen is het risico op kwaadaardigheid klein en weegt het echografisch beeld meer door

- doe een laparoscopie, oordeel over het uitzicht en beslis tijdens de ingreep om ofwel enkel leeg te zuigen, de kyste weg te nemen of de eierstok weg te nemen. Een laparotomie is bijna nooit nodig.

4. Er is altijd een grijze zone tussen extreem voorzichtig (en nutteloze ongerustheid en ovariectomies en vaak laparotomies) en de cow-boy.

5. Best mi is én een chirurg met ervaring én een schatting van het risico in percenten (wat is de kans op kwaadaardigheid ?) én gezonde voorzichtigheid.

Bespreek met uw gynaecoloog.

Share This