Wat is endoscopische chirurgie
En waarom is het beter



Voordelen van Endoscopische of minimaal invasieve chirurgie
Endoscopische Chirurgie heeft belangrijke voordelen in vergelijking met open chirurgie. Postoperatief is er minder pijn , het herstel verloopt vlugger zodat en hospitalisatieduur en werkonbekwaamheid korter zijn.Dit is momenteel duidelijk aangetoond voor de meeste gynaecologische ingrepen zoals hysterectomie, bekkenbodemchirurgie, fertiliteitschirurgie, kankerchirurgie met lymfeklierresectie en de diepe endometriose chirurgie. Indien gewensd kan het litteken zelfs volledig binnen bikini limieten vallen (één van de voordelen van een laser).
Moeilijkheidsgraad en Niveaus van Endoscopische Chirurgie
Laparoscopische en hysteroscopische chirurgie vragen een speciale en supplementaire opleiding . Basisopleiding laat eenvoudige ingrepen als het wegnemen van een eierstok of een kyste toe. Niveau 1 is het uitvoeren van een totale laparoscopische hysterectomie (TLH) tot 700-800 gram. Tijdens de leerkurve kan als overgangsfase voor kleinere baarmoeders een laparoscopisch geassisteerde hysterectomie gebeuren (LAVH) . Niveau 2 betekent dissectie, laparoscopisch hechten en een meer gevorderde kennis van de anatomie. Op dit niveau gebeurt de bekkenbodemchirurgie zoals de promontofixatie en de kankerchirurgie met lymfeklierresectie voor adenocarcinoom van de baarmoeder. Op Niveau 3 gebeurt chirurgie waarbij de anatomie sterk verstoord is en andere organen zijn aangetast zoals de blaas de ureter en de darmen. Hiervoor is technisch meer en specifieke ervaring vereist. Bovendien is er peroperatief meer afweging nodig tussen operatief risico en volledigheid van chirurgie. Dit is de chirurgie voor diepe endometriose en voor de debulking voor het uitgezaaid ovarium carcinoom. Op dit niveau situeert zich ook de chirurgie met beduidend grotere moeilijkheidgraad zoals de laparoscopische
Hoe kies ik een laparoscopisch chirurg ?
1. Voldoende technische bagage. Het is duidelijk dat iemand van niveau 4 alle minder moeilijke ingrepen kan uitvoeren. Het is eveneens duidelijk dat men nie boven zijn niveaus moet willen opereren. 2. Voldoende kennis over en ervaring met de pathologie. Zo is het duidelijk dat voor eerder zeldzame pathologie zoals grote diepe endometriose nodulussen of een wertheim voor cervixcarcinoom er nooit veel chirurgen ervaring zullen hebben.
Multidisciplinair of een ‘Pelvisch Chirug’ die samenwerkt met andere disciplines wanneer nodig?
Multidisciplinair is een modewoord. ‘Echte samenwerking gebeurt op kennisniveau waarbij de invalshoeken en de kennis van de verschillende disciplines worden samengebracht. Voor chirurgie is samenwerking vaak sequentieel. Vaak in de gynaecologische chirurgie is het echter een term die verdoezelt dat de gynaecoloog ingrepen uitvoert die hij technisch niet aankan. Het doet me vaak denken aan de pioniersjaren van het begin van de jaren 90 toen ik samen met abdominale heelkunde de eerste laparoscopische cholecystectomies uitvoerde, dwz dat we de kennis van endoscopie en van open cholecystectomie samenbrachten om de techniek te ontwikkelen.