<

Een patiënte vroeg : Ik heb de website over endometriose gelezen en begrepen dat er de aanpak en de behandeling sterk kan verschillen volgens wie ik raadpleeg. Hoe kan ik als patiente oordelen wie van de endometriosespecialisten goede chirurgen zijn ? Ik heb bovendien begrepen dat ik voor mijn diepe endometriose geen darmresectie of bijna altijd een darmresectie riskeer volgens wie ik raadpleeg.
Kan je me hierin advies geven

Controleer
de literatuur
en internetAntwoord U moet begrijpen dat het niet mogelijk is een kwaliteitsoordeel te geven over individuele gynaecologen. Mijn advies zou zijn grondig te luisteren op raadpleging met in het achterhoofd. Chirurg of niet ? Ook voor diepe endometriose ? hoeveel percent darmresecties ? Individuele resultaten ? Videoregistratie van de ingrepen met een copij voor u ?
Verder is het enig objectieve bron van informatie publicaties en het internet.

1. Controleer de literatuur en internet met endometriosis en de naam van de gynecoloog

het profiel
is doorgaans
duidelijkHet is moeilijk zo niet onmogelijk om de kwaliteit van de individuele artikels te beoordelen. Een vuistregel is echter dat alle tenoren in endometriose op een of andere manier zichtbaarheid hebben of in de literatuur door publicaties of op het internet bv als sprekers of in live chirurgie surgery. Dit is zeker zo als men wat ouder is. Voor jongeren is het altijd mogelijk dat ze nog niet zoveel zichtbaarheid hebben en toch goede chirurgen zijn zonder publicaties.

.

2. Deze controle literatuur zal onmiddellijk het profiel van de gynaecoloog geven : over wat publiceert hij ? over wat spreekt hij ? heeft men hem zien opereren bv tijdens live surgery ? doet hij voor diepe endometriose vooral darmresecties of niet ?

.

3. Indien je bovendien een laparoscopie wenst probeer u te informeren over het opleidingsniveau van de individuele gynaecoloog.

Gelieve hieronder een alfabetische lijst te geven van toonaangevende gynaecologen voor endometriose, met hun specifieke interesses zoals duidelijk blijkt uit de literatuur en het internet.

Gynaecologen met vooral een profiel in IVF, in medische behandeling of in onderzoek. Sommigen opereren helemaal niet, of alleszins geen diepe endometriose met laparoscopie. ………
In Europa : Thomas D’Hooghe (Leuven), Hans Evers (Maastricht), Stephen Kennedy (Oxford), Paula Vigano (Milaan)..
In de USA : Bulun (Chicago), Olive, Schenken, Taylor etc
Wie profileert zich met het vrij systematische uitvoeren van een darmresectie voor diepe endometriose.
Maurizio Abrao (Sao Paulo), Jeorg Keckstein (Villach), Christel Meuleman (Leuven), Luca Minelli (Verona), Valentino Remorgida (Turijn)
Welke endometriose specialisten hebben een onduidelijk chirurgisch profiel (darmresectie of laparotomie) voor ernstige diepe endometriose.
Charles Chapron (Parijs), Dan Martin (USA), Paolo vercellini (Milaan)
Welke endometriose specialisten kanten zich tegen een bijna systematische darmresectie voor diepe endometriose.
Jacques Donnez (UCL), Philippe Koninckx (Leuven), Enda McVeigh (Oxford), Alfonso Rosetti (Roma), Antonio Setubal (Lisboa), Ornella Sizzi (Roma), Anastasia Ussia (Roma), Arnaud Wattiez (Strassbourg),

Het is duidelijk dat deze lijst enkel chirurgisch geinspireerd is en dat vooral de toonaangevende personen vermeldt worden gezien je deze in de literatuur of on het internet vlot zult terugvinden. Medische behandeling, en diagnostiek met echografie en MRI worden niet besproken.

Iedereen die zou vinden dat hij onrecht is aangedaan of dat sommige klemtonen anders moeten liggen , is uitgenodigd een antwoord te schrijven dat onmiddellijk zal worden gepubliceerd.

Share This