<

Een patiente schreef  27-8-2011 : 

Hallo , prof

Ik ben ………………., word 31jaar ben in december 2004 bij u geweest en u hebt toen een kijkoperatie gedaan en hebt toen vast gesteld dat ik endometriose heb. ik heb nu reeds twee kinderen en neem nu sinds november 2009 cerazette de mini pil constand door in nu heb ik terug de klachten van endometriose terwijl ik die mini pil neem en krijg geregeld bloedingen en nu overweeg ik voor mijn baarmoeder te laten uithalen door de genecoloog waar ik nu inbehandeling ben , zelf heb ik geen kinderwens meer wat zou u mij kunnen aanraden

De behandelende genecoloog heet ………….hij werkt in ………….. ziekenhuis

Hartelijk dank en vriendelijke groeten ………………

Antwoord

Geachte Mevrouw,

Hartelijk dank voor de info. Het doet me plezier te horen dat u na de ingreep 2 kinderen gekregen hebt en dat tot nu alles in orde was .

Bloedingen onder cerazette zijn eigenlijk normaal en komen voor bij meer dan 7% voor bij de vrouwen die een progestageen alleen nemen zoals een minipil.

Over de  (pijn)klachten die u hebt en over de indicatie van hystrectomie kan ik uiteraard niet oordelen met de beperkte  informatie.  Wel zou ik u suggereren met uw gynaecoloog de volgende elementen te bespreken

1. Wordt een recidief diepe endometriose vermoed ?

Recidief van (diepe) endometriose is zeldzaam, maar bestaat.  Zijn er elementen in het type pijnklachten of in het klinisch onderzoek dat een recidief van endometriose waarschijnlijk maken
een echografie kan zelden de diagnose geven omdat het onderscheid met fibrose na de vorige ingreep moeilijk zo niet onmogelijk is. Idem voor MRI or andere beeldvorming.
Als er geen recidief endometriose vermoed wordt kan er nog een indicatie tot hysterectomie zijn  voor de andere redenen voor chronische pijn.

2. Als er een recidief endometriose vermoed wordt is dit niet direct een indicatie tot hysterectomie : ik vermijd immers chirurgie voor diepe endometriose (met het risico op darmaantasting) en een totale hystrectomie samen uit te voeren  om te vermijden  2 suturen én op de darm én van de vagina  naast elkaar te hebben.

3. Voor de ingreep zelf stellen zich 3 fundamentele vragen

wat zal er met de eierstokken gebeuren : tenzij ernstige aantasting met endometriose dienen dezeniet te worden verwijderd.
wat zal er gebeuren als er toch een recidief van ernstige endometriose wordt gevonden :  zal men de ingreep stoppen en verwijzen of zal men een laparotomie doen, eventueel de chirurg bijvragen om een darmresectie te doen.
zal er totale of een subtotale hysterectomie gebeuren. Ik neem aan dat  alles ten minste laparoscopisch gebeurt

Vriendelijk Groeten

Prof P.R. Koninckx

Share This