<

artikel

Vraag

Goedemorgen professor Koninckx,

Wat is de reden dat er zo vaak gekozen wordt voor een darmresectie, verwijderen endeldarm etc.
Mij valt op dat het “bepaalde” gynaecologen (endometriose specialisatie) bijna bij iedere grote buikoperatie ook een stuk of meerdere stukken darm willen verwijderen.

In UZ Leuven is een arts die dit veelvuldig in de planning heeft en in Nederland in UMCG Groningen idem. Natuurlijk zijn er nog wel meer maar bij deze twee artsen valt het me echt op. Bij mij is destijds (14 jaar geleden) de endo van mijn darmen verwijderd op verschillende delen van mijn darmen, maar echt niet dat er we deel darm verwijderd is.

Is de reden dat een resectie makkelijker en sneller gaat dan ieder plekje endo verwijderen?

Wanneer ik dan de ervaringen lees van lotgenoten krijg ik de indruk dat er toch vaak complicaties optreden of er alleen maar nog meer klachten bijgekomen zijn. Wat zijn de opties voor hen die van hun arts het advies krijgen om een darmresectie te laten doen en dit liever niet willen, maar toch graag van hun darmproblemen verlost willen worden?

Vriendelijke groeten,

Verstuurd vanaf mijn iPad

Antwoord

Gezien een belangrijke vraag : een wat ruimer antwoordstat1

Darmresectie versus excisie van de endometriose zonder darmresectie is een topic waarover ik de voorbije 10 jaar internationaal (jaarvergaderingen ESGE, AAGL), lokale kongressen en kursussen ( IRCAD, Honkong, etc)  tientallen voordrachten heb gegeven. De oudere voordrachten zijn op de website te vinden.

Historisch zijn we (bv ikzelf,  Donnez J, Nezhat C) begonnen endometriose zoveel mogelijk conservatief weg te nemen.  Toen duidelijk werd dat de frequentie hoger was dan gedacht, zijn veel andere ziekenhuizen met deze chirurgie begonnen en werd bijna systematisch een darmresectie uitgevoerd.  Sommige groepen hebben deze darmresecties afgebouwd en meer conservatief geworden.  Er zijn er momenteel 3 groepen. Wij kennen elkaar goed,  discussiëren wat best is voor de patiënt een paar keer per jaar en zijn verenigd in de Club van de Pelvic Surgeons. Groep 1 zijn de conservatieven met voor het rectum 1-5% darmresecties en voor het sigmoid 10-30% (ondermeer ikzelf/Gruppo Italo Belga, J Donnez, C. Nezhat, C Kohl). Sommigen hebben een middenpositie met respectievelijk 20% en 70% darmresecties (oa  A Wattiez in Straatsburg en P. Ayrosa in Sao Paulo). Anderen doen respectievelijk meer dan 80% tot bijna 100% darmresecties  (oa J. Keckstein in Villag). Hierbij vermeld ik enkel de groepen die een duidelijke internationale positie en visibiliteit hebben.stat2

Onderliggend zijn 3 vaststellingen belangrijk

 • zij die voor de ingreep willen beslissen (met beeldvorming of andere, en dus een chirurg in stand-by) voeren meer dan 80% darmresecties uit ; zij die  beslissen tijdens de chirurgie voeren heel weinig darmresecties uit.
 • Een darmresectie is gemakkelijker, met een gedeelde verantwoordelijkheid met de chirurg en een ziekenfondsvergoeding  die meer dan 5 keer hoger ligt.
 • ‘de waarheid’ bestaat niet of verandert over de tijd : zo is het belang van zenuwsparende chirurgie een verdienste van de laatste 10 jaar

Medisch heb ik drie argumenten om conservatief te zijn 

 • Technisch is een darmresectie zelden nodig indien men vlot laparoscopisch een darmsutuur kan uitvoeren. Nu dat met een wig kan wegnemen met een circulaire stapler wordt het nog eenvoudiger
 • de resultaten -ook op langere termijn- en complicaties en de recidieven van beide technieken zijn vergelijkbaar (zie onze review over darmresecties)stat3
 • vermijd een lage darmresectie want dit geeft in 30% levenslang blaas, darm en sexuele problemen ; gezien een hoge sigmoid resectie zelden problemen geeft kan men hier liberaler zijn
 • bij een liberaal gebruik van darmresecties zijn er een reeks die echt niet nodig waren  bv als achteraf blijkt dat er geen endometriose is of dat de endometriose buiten de spierlaag zat.

Besluit en hetgeen ik sinds jaren voorstel

 • een kontrastlavement laat toe een sigmoid resectie te plannen in 5%
 • de chirurg die diepe endometriose opereert moet én darmen en ureters aankunnen én moet zijn limieten kennen (voor mij bv 5 uur chirurgie) : als het te moeilijk is, is het beter niets te doen en te verwijzen (het Oxford model)
 • Probeer steeds conservatief te zijn.  Het is geen discussie tussen 1 en 30% maar met toenemende ervaring zal de frequentie van darmresecties afnemen.
 • De toekomst is de pelvische chirurg die zelf de darmresecties kan uitvoeren zo nodig, hetgeen organisatorisch makkelijker is. Dit is best een gynecoloog die de ziekte kent en niet enkel een technieker is.pelvic surgeon

Vriendelijke groeten

Prof P. R. koninckx 

voor de Gruppo Italo Belga

 

 

 

[/et_pb_text]

[/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column]
[/et_pb_section]

Share This