+32 16462796 pkoninckx@gmail.com

 

Vraag

Goede avond prof Koninckx,

Ik ben sinds 2009 bekend met endometriose. Ik heb in januari een therapeutische laparoscopie gehad ik ben daarna doorverwezen naar een endo centrum omdat ik klachten bleef houden. In okt een grote ok gehad waar Recto vaginale endo is verwijdert. Er is een spiraal geplaatst maar daarnaast adviseert zij ook daarnaast de pil.

Mijn vragen aan u:
* Is de Mirena spiraal voldoende of adviseert u ook daarnaast nog de pil ernaast.
* Adviseert u om onder controle te blijven bij een specialist? En zo ja kan dat weer in het streekziekenhuis en welke frequentie?

Alvast super bedankt voor het antwoorden!

Antwoord

Medicale therapie na chirurgie voor endometriose

Men neemt aan dat medische behandeling de kans op recidief van typische -oppervlakkige endometriose de kans op recidief een beetje vermindert. De evidentie en het effect is echter zo klein dat deze therapie geen must is, en bij neveneffecten achterwege kan gelaten worden. Van alle gekende medicale therapieën is er niets aangetoond beter dan een gewone pil.

Er zijn geen duidelijke gegevens dat  een Mirena of hormonenspiraal na endometriose chirurgie nuttig is. Omdat dit enkel op speculatie berust, heb ik dit ook nooit gebruikt.

Het geven van én de pil én een Mirena is helemaal raar.

Was de excisie van endometriose volledig of niet ?

Dit is de echte vraag. Hét probleem is de volledigheid van chirurgie : onvolledige chirurgie is al te vaak is de echte reden tot medicale therapie na chirurgie. Dit kan soms wenselijk zijn en excisie kan soms bewust onvolledig gebeuren (uitleg is te complex voor een eenvoudig antwoord) ; dit kan ook het gevolg zijn van een gebrek aan expertise van de chirurg.

  • indien je een videoregistratie van de volledige ingreep hebt kan dit worden nagekeken
  • zo niet kan enkel de chirurg deze vraag beantwoorden
  • men zou tenminste moeten uitleggen waarom medicale therapie gegeven wordt.

Follow-up

Enkel echt belangrijk zo de chirurgie niet zo volledig was.

 

 

[/et_pb_text]

[Prof P.R. Koninckx ]

[/et_pb_column_inner][/et_pb_row_inner][/et_pb_column]
[/et_pb_section]

Share This